Aurel Bau(c)h
Aurel Bau(c)h

Colecția

Aurel Bau(c)h

Aurel Bau(c)h se naşte la Craiova în anul 1900. Între 1921 și 1926 frecventează cursurile unor școli de artă din Berlin și Paris. În timpul șederii la Paris, începe să se intereseze de arta fotografică și să experimenteze cu acest nou mediu.

În 1934 publică cele dintâi fotografii, iar în 1936 participă la o primă expoziție internațională de artă fotografică, unde se face remarcat. În 1937 deschide primul studio personal în Bucuresti, în aprilie 1938 prima expoziție personală.

Între 1938 și 1947, Bau(c)h documentează o serie de campanii etnografice, lucrând în paralel la proiectul dedicat comunității miniere din Valea Jiului. Expune fotografii din această serie la cea de-a doua expoziție personală, deschisă în toamna anului 1946. Este membru fondator al Asociaţiei Artiştilor Fotografi – înființată în anul 1956. În această calitate, este membru al juriului primului salon internațional de fotografie organizat în România după instaurarea regimului comunist. Cu această ocazie, este publicat unul dintre cele mai cunoscute albume de fotografie semnate de Aurel Bau(c)h, „Bucureşti”. În 1961, pleacă în Franța unde, trei ani mai tarziu, se stinge din viață.

Colecția „Aurel Bau(c)h” din arhiva Muzeului Țăranului Român cuprinde 89 de clișee pe film monocrom, format standard 6x6, păstrate individual în plicuri de hârtie. A fost donată în anul 1995 de către criticul de artă Radu Bogdan și face astăzi parte din fondul documentar contemporan.

La momentul lansării platformei, este singura colecție din arhivă publicată integral.