Ceată de irozi cu chivot

Atelier Adler (Orăștie / Broos / Szászváros), ian 1875 - mar 1910, Transilvania

Portret de studio al unei cete de irozi fotografiați alături de chivotul lor. Se disting patru băieți îmbrăcați în costume de crai și doi în costume de ciobani. Craii poartă cășcece (coroane), haine garnisite cu hârtie colorată și săbii - acestea din urmă cât se poate de reale, nu piese artizanale de recuzită. Băiatul cu cășcetul cel mai înalt din marginea stângă a grupului îl joacă probabil pe Irod, ceilalți pe cei trei crai de la Răsărit (Valtezar, Melihor și Gașpar, într-una din formele onomastice curente în sudul Transilvaniei). Ciobanii poartă sarici și toiege cu zdrăngănele (clopoței). Chivotul împodobit cu hârtie colorată și beteală se inspiră în linii mari din arhitectura bisericilor transilvănene de estetică barocă și neoclasică.

Această fotografie face parte dintr-un prim lot de 14 imagini achiziționate în martie 1910 de Muzeul de Artă Națională și Etnografie din București de la atelierul Adler din Orăștie (Broos / Szászváros) prin intermediul etnografului Emil Sigerus, fondatorul Muzeului Carpatin (Karpatenmuseum) din Sibiu.

Frații Leopold, Moritz, Alfred și Adolf Adler au activat în Transilvania atât pe cont propriu, cât și în diferite formule de parteneriat încă din anii 1870 și până la sfârșitul deceniului 1910. Atelierul Adler din Orăștie era condus de Alfred Adler (n. cca. 1855), care deținuse ateliere sau filiale la Bistrița, Mediaș, Făgăraș și Băile Tușnad. La data achiziției, oferta sa fotografică pare să fi valorificat în egală măsură clișee din arhiva atelierului brașovean al lui Leopold Adler (1848-1924). Ca atare, până la noi cercetări, autorul și localizarea acestui clișeu rămân incerte.

Prezenta operă se află în proprietatea MNȚR. Orice utilizare a acesteia se face în conformitate cu Legea nr. 109/2007 și cu respectarea drepturilor morale stabilite prin Legea nr. 8/1996.

Ultima actualizare a paginii: 23 decembrie 2020.

Aici prezentăm informațiile pe care le știm despre artefactele din fondurile noastre.
Ajută-ne să îmbogățim cunoașterea comună despre colecțiile Arhivei MȚR.